Hur man lär sig att skjuta pilbåge

Har du också kollat in videoklippet på dansken Lars Andersen? Världens bästa bågskytte kan få vem som helst att vilja testa pil och båge. Men hur lär man sig skjuta pilbåge egentligen, alltså rent praktiskt?

Det bästa och enklaste sättet att lära sig skjuta med pilbåge är att gå med i en svensk bågskytteklubb, det finns mängder av klubbar över hela landet. Fördelen med medlemskap i en klubb är att du får bra tips och vägledning. Här finns erfarna instruktörer som förklarar och visar hur du ska stå, hålla händerna och liknande. Det går snabbare att lära sig med hjälp av en lärare. Med det sagt ska vi naturligtvis ändå dela med oss av en guide i hur man lär sig skjuta pilbåge, det går faktiskt att lära sig helt på egen hand, hemma i trädgården.

Tänk på att tipsen vi har nedan inte alltid fungerar för alla bågtyper och sporter, men de är generella riktlinjer som kan vara bra att lära sig.

 

Hur man lär sig skjuta pilbåge steg-för-steg

  • Först och främst ska fötterna stå på ett särskilt sätt, med hela fotbladet i marken. Stå med fötterna en bit isär, ungefär lika brett som axlarna. Försök stå med rak hållning.
  • När du fått fötterna på plats är det dags att ställa hela kroppen rätt. Du ska stå lodrätt och rak i ryggen, men utan att få ont. Om du står med dålig hållning är det stor risk att varje pil du skjuter får variationer, ingen precision med andra ord. Du ställer dig stadigt och stilla om du böjer knäna inåt så att de hamnar i ett så kallat låsläge.
  • Handen som du håller bågen i ska greppa tag om skaftet på bågens djupaste del. Fingrarna ska vara avslappnade, du håller bågen endast via tryck. Pilen då? Med den andra handen placerar du pilen mellan de två nocklägena, dessa sitter på själva bågsträngen. Ibland finns det endast en nock. Pilen har flera fjädrar varav den med annan färg är den som ska peka ut mot dig från bågen. Om en pilhylla finns på bågen ska pilen placeras mot hyllan för bättre balans. När du placerat pilen på bågen ska du inte behöva hålla fast den med fingrarna, då är det något fel på hyllan eller så använder du fel teknik.
  • När pilen väl ligger mot bågen är det dags att dra åt strängen med hjälp av pekfinger, långfinger och ringfinger. Böj in tummen och lillfingret mot handflatan så dem inte är i vägen. Försök att vinkla dragfingrarna som krokar och slappna av i handen. Detta är själva strängfattningen.
  • När du väl spänner bågen ska du inte dra i pilen utan pilens fjädrar ligger mittemellan pekfinger och långfinger. Positionen för att skjuta är alltså fötterna stadigt i marken, stående i en rak position. När du drar åt strängen ska bågarmen vara rakt vinklad från kroppen. Fatta tag om strängen och dra bakåt i en jämn rörelse tills du når ansiktet. Först då ska du börja sikta på målet.
  • För att hitta samma position varje gång är det bra att hitta en så kallad ankringspunkt mot kinden. Dra strängen till samma ställe varje gång. När du väl börjar sikta ska du inte hålla på i mer än 4 – 6 sekunder. När du väl ska släppa strängen ska du inte öppna fingrarna, utan strängen ska glida ur fingrarna genom att du slappnar av i handen. Då får du jämnare skott.