Kända bågskyttar

Legolas, Robin Hood och Daryl i Walking Dead har något gemensamt, de är alla kända bågskyttar från filmens värld. Alla använder sig av olika tekniker och bågar, Legolas har exempelvis en unik stil där han avfyrar flera stycken pilar samtidigt. Daryl i sin tur använder sig av ett armborst. Förutom kända manliga bågskyttar finns det också en hel del kvinnor som gjort ett avtryck i kulturen. Du har säkert hört talas om Katniss i Hungergames-filmerna. Eller Artemis, jaktens gudinna. Till och med Lara Croft i Tomb Raider använder sig då och då av pilbåge.

Förutom filmkaraktärer finns det även riktiga människor som blivit kända bågskyttar tack vare sina talanger. Anna-Lisa Berglund från Vänersborg var en stor stjärna inom bågskytte när hon levde. Mest verksam var hon under 1970-talet. Hon vann världsrekord i 30 meter samt tog även svenskt rekord. Mix Haxholm är en annan av flera kända bågskyttar från Sverige. Hon är dock född i Thailand men uppvuxen i Sverige. Förutom att hon blev thailändsk mästare i bågskytte under 2005 har hon även blivit vald till Miss Thailand två år tidigare.

 

Par som tävlar

Det finns en bra spridning av kvinnor och män inom bågskytte. Till och med par som är kända bågskyttar finns i Sverige, som Mats och Kristina Nordlander som båda är svenska bågskyttar. Mats har flera medaljer i VM, EM och svenskt mästerskap och har även tävlat i Olympiska spelen 1988. Hans fru Kristina Nordlander har också en fin meritlista. Hon har tävlat i OS tre gånger, 1992, 1996 och 2000.

 

Världens snabbaste bågskytt

Möjligtvis är det Legolas från Tolkiens Sagan om ringen som är den snabbaste bågskytten i världen. Men om vi bortser från filmens värld är världens snabbaste bågskytt dansk och heter Lars Andersen. Han kan avfyra så många som tio pilar på mindre än fem sekunder. Hemligheten? Han har lärt sig en urgammal teknik och förfinat den. Faktum är att Lars utan tvekan är en av de mest kända bågskyttar i världen. Han blev snabbt väldigt känd efter att han släppt en Youtube-video där han visar olika tekniker. Till exempel avfyrar han tio pilar på mindre än fem sekunder, han skjuter från motorcykel, uppochned, hoppandes och ridandes. För Lars är det inga problem att klyva en pil med hjälp av en annan pil. Du kan själv kolla in klippet när Lars visar upp sin förmåga, det är häftigt och definitivt ingenting att prova hemma.

 

Kända bågskyttar från Asien

Skickliga bågskyttar har ingenting med kontinenten man kommer ifrån att göra. Det finns mästare på varje kontinent, bland annat flertalet från Asien. Kim Woo Jin är en av världens mest kända bågskyttar, från Sydkorea. Han ligger etta i världsrankningen för individuella bågskyttar inom bågskyttestilen Recurve. En annan sydkorean som ligger etta för kvinnor är Choi Mi-Sun, född 1996. Bland annat tog hon hem guldet i Olympiska Spelen i sommarspelen.

För dig som vill lära dig mer om bågskytte finns massor av bra läsning hos Svenska bågskytteförbundet. Här kan du även hitta klubbar i närheten av där du bor och börja testa bågskytte du också.