Licens för armborst – hur fungerar armborstlicens?

Introduktion

Idag räknas armborst som ett vapen och det krävs att man har en vapenlicens för att äga ett. Genom att vara en aktiv skytt i en skytteklubb och vara ansluten till Svenska Armborstunionen kan man få en licens. En armborst får inte användas för jakt i Sverige utan det får bara användas till målskjutning. 

 

Hur man ansöker om armborstlicens

  1. Först får man ett föreningsintyg som styrker medlemskapet från den skytteklubb man är aktiv i.
  2. Genom polisens hemsida ansöker man om en licens. Har man erlagt en handpenning på vapen i en försäljning får man alla uppgifter om det vapnet av säljaren, de uppgifterna behövs fyllas i ansökan.
  3. Ansöker man om licens för att senare köpa ett vapen fyller man i alla de obligatoriska uppgifterna och hoppar över de rutorna som handlar om vapnet.
  4. Efter man skickat in ansökan får man en bekräftelse via e-mail från polisen. Det e-mailet måste man svara på samt bifoga sitt föreningsintyg vidare till dem. 
  5. Via vanligt post får man sedan ett inbetalningskort på 700 kronor som är avgiften för ansökan. 
  6. Betala avgiften för ansökan och sedan kan man bara vänta på att mottaga licensen. 
  7. Slutför eventuella köp av vapen. 

 

Ansökningsblankett för armborst

Blanketten för att ansöka om vapenlicens i Sverige hittar man på polismyndighetens hemsida att ladda ner, vid en import man gör på egen hand behövs ett införseltillstånd. 

Handläggningstiden är oftast över tre månader hos polisen, det tar oftast tid så därför bör man komma igång tidigt med sin ansökan. 

 

En licens för ett fabrikat

Licensen man ansöker om gäller ett armborst med ett bestämt modellnamn, ett fabrikat och ett eget tillverkningsnummer. Man behöver tänka igenom sitt köp noggrant för att man ska få ut så mycket skytteglädje som möjligt av ett licenspliktigt vapen man köpt. Den skytteglädjen ska vara tillsammans med aktiviteterna man utför med sitt vapen under flertalet kommande år. En skytteklubb vill ha medlemmar som ser den stora glädjen i målskjutningen och absolut inte att vapnen blir använt i negativa handlingar och tankar.

 

Jakt med armborst är förbjudet

Eftersom jakt är förbjudet med armborst eller så kallat crossbow i Sverige. På grund av det behöver man inte ansöka om någon ytterligare jaktlicens. Utan för ett armborst och den vapenlicens man ansöker om gäller enbart för målskjutning. 

 

Många förbund är involverade

Svenska Armborstunionen (SAU) är ett nationellt förbund som bildades 1979. De har samarbetsavtal tillsammans med Svenska Sportskytteförbundet och är ihopbundet med Riksidrottsförbundet (RF). Svenska Armborstunionen har rätt att dela ut armborstskyttens mästerskapstitlar sedan 2007, mästerskapstitlarna baserat från Riksidrottsförbundet. 

 

Sammanfattning 

Idag räknas en armborst som ett vapen och det kräver en vapenlicens. Genom att vara en aktiv skytt i en skytteklubb eller skytteförening kan man få licens på armborst. Skytteklubben eller skytteföreningen måste vara anslutet till Svenska Armborstunionen. 

Licensen ansöker man via polisen och får där uppge uppgifter både om sig själv och vapnet man redan har i sin ägo eller har planer på att köpa.