Jakt med pilbåge – är det lagligt?

Introduktion

Jakt med bilpåge blev förbjudet i Sverige 1938 och förslag till att tillåta jakt igen, besked förväntas komma under 2020. I förslaget är att bågjakt för bäver, rådjur, räv, tvättbjörn, grävling, mårdhunden, hare och bisam ska bli tillåtet. Det finns en mängd olika typer av pilbågar på dagens marknad och även dess syfte är allt från målskjutning till eventuell jakt.

 

Jaktpilbåge

För skytte och jakt har de moderna jaktpilbågar en precision och prestanda vilket tidigare aldrig uppnåtts. En compoundbåge är modern och kompakt, kort och otroligt kraftfull. En perfekt pilbåge som är skapad för jakt. 

 

Vilka jaktbilpågar är bäst i test?

Evelox EX7 Fierce Compound Bow är en vinnare och den bågen är en compoundpilbåge. Den är fantastisk och den  lämpar sig enbart för mycket erfarna skyttar. 

Pilbågen väger ytterst lite och är otroligt smidig att använda samt att man får väldigt stabila skott med den. 

EX7 Fierce Compound Bow från Evelox ger extra styrka och stabilitet till dig som utöver tävlingsskytte. 

 

Compoundpilbåge

När bågarna är försedda med hjul på lemmarna kallas dem för compoundbågar. 

Compound betyder sammansatt på svenska och det kan hjälpa till att förstå hur compoundbågar är uppbyggda.

Alla bågar bygger på det faktum att när du drar i strängen lagras all energi i bågens lemmar. När du släpper strängen flyttas energin snabbt ifrån lemmarna, in till pilen och pilen får snabbt rörelseenergi och mycket fart. Fördelen med sammansatta bågar är att när bågen dras nästan helt tillbaka, rullar hjulen över och avlastar det en stor del energi vilket är lagrad i lemmarna.

 

Licens för pilbåge

Om inte ordningsstadgan i den kommun man bor i säger annat eller att man är omyndig behövs ingen licens för övningsskytte med pilbåge. Övningsskyttet får aldrig innebära en risk där andra människor kan skadas. 

Skillnaden från armborst eller andra skjutvapen behövs inget tillstånd, vapenlicens, för pilbågar. Att använda compoundbåge faller inom definitionen och kategorisering för fjädervapen då projektiler skjuts ut ur bågen. Är man omyndig och vill skjuta compoundbåge i ett villaområde ska man ansöka om tillstånd hos polisen för att få göra det. 

 

Skjuta vildsvin med pilbåge

Vill man skjuta ett vildsvin med en pilbåge måste man veta den rätta träffytan. I halsen under örat på grisen är det bästa skottet som dödar vildsvinet på snabbast och skonsammast sätt. 

Dock är risken för skadeskjutning troligt stor vilket kan ge en komplicerat eftersök för jägaren. Teorin stämmer inte med den verklighet som alla jägare utsätts för. Under jägarexamen får man lära sig att slottet ska sitta i lungpartiet, om inte blir man underkänd. Hur som helst gäller det att träna mycket oavsett om man är proffs eller amatör. 

 

Känna till djuret man jagar

Det som är otroligt viktigt när man jagar är att känna till djurens anatomi. Gissningar var lungor eller hjärta sitter kan ge risk för skadeskjutningar och generar i långa och svåra eftersök, något man inte vill ha. Det finns även många envisa jägare som vill sätta skottet precis bakom örat på djuret då de tror att det kan spara kött. Men oftast leder den metoden till just de svåra och långa efterskotten av skadeskjutna djur. Man ska alltid skjuta säkra skott där man är hundra procent säker att djuret för direkt. 

 

Jakt med pilbåge i andra länder

I Danmark förbjöds jakt med pilbåge 1967 dock med dispens. Allmän jakt för rådjur och mindre vilda djur med bågjakt blev tillåtet 1994 med en del krav. Om en svensk vill jaga i Danmark måste man ha en gällande svensk jägarexamen och ett giltigt jaktkort. Man får lov att ha genomgått en endagarskurs gällande bågjakt och göra ett skjuttest på sex olika viltfigurer, rådjur, hare, räv, and, gås och fasan. Alla djur ska vara utställda på mellan 5 till 25 meters avstånd och fem av alla sex skott måste träffas i vitalområdet. 

I Finland tilläts pilbågsjakt 1993 för vilda djur så som hare, räv och mindre vilt, rådjur blev tillåten 2001. 

 

Kort sammanfattning

I Sverige är det inte tillåtet med pilbågsjakt, men man kan ansöka om tillstånd hos polisen för att få utöva övningsskjutning.