Svenska bågskytteförbundet

Svenska bågskytteförbundet är det största förbundet i Sverige för bågskyttar. Oavsett vilken sorts bågskytte du sysslar med, exempelvis barebow, långbåge eller beridet bågskytte, finns bra information om sporten, tävlingar, klubbar och mycket mer. Som medlem får du även dra del av en del förmåner, bland annat ingår medlemsförsäkring tecknad med Folksam. Som medlem kan du även välja att starta en ny klubb inom bågskytte, exempelvis om det saknas en klubb där du bor. Hos Svenska bågskytteförbundet kan du ta del av massor av bra information, här listas bland annat:

  • Samtliga registrerade föreningar och distrikt.
  • Tävlingskalender där du ser lista över bästa föreningar just nu.
  • Bågskytte-TV.
  • Dokument om bland annat rekord, meriter och policys.
  • En stor kategori om beridet bågskytte där du hittar information om banor i Sverige, regler, graderingar och licenser med mera.

Svenska bågskytteförbundet mot sexuella trakasserier

Hösten 2017 minns vi mest i och med MeToo, då tusentals och åter tusentals berättelser strömmade in från kvinnor över hela världen. Kvinnor i alla samhällsklasser och med olika yrken berättade om sexuella trakasserier. Tyvärr finns det ingen grupp som klarat sig, även inom sportvärlden har många vittnat om sexuella trakasserier. Svenska bågskytteförbundet ville direkt sätta stopp för eventuella trakasserier och följer därför noggrant framtagna riktlinjer som Riksidrottsförbundet tog fram. Från Svenska bågskytteförbundets sida ville man även visa sitt stöd på fler sätt, bland annat genom att tillsätta två nya kundtjänster med personer som endast är till som kontaktpersoner för den som utsatts för sexuella trakasserier. Du kan själv kolla in riktlinjerna som Riksidrottsförbundet satt ihop genom att följa den här länken.

 

En samlingspunkt för likasinnade

För alla som brinner för bågskytte är Svenska bågskytteförbundet en utmärkt mötesplats. Det är inget chattforum, men här hittar du all information du kan tänkas behöva. Du kan leta efter specifika klubbar, hålla koll på tävlingsresultat, läsa mer om junior-skytte och mycket mer. Svenska bågskytteförbundet har funnits länge, de grundades redan 1940 och har varit med i Riksidrottsförbundet sedan 1949.

 

Om bågskytte

Bågskytte är en sport som utövats i tusentals år, man har till och med hittat fynd som stärker teorin om att bågskytte utövats sedan 15000 f.Kr. När man pratar om bågskytte delar man in sporten i tre olika kategorier; långbåge, recurvebåge och compoundbåge. Långbåge är en klassisk gammal båge, sådana som används av Robin Hood. Recurvebåge går att få tag på med eller utan sikte och stabilisator. Recurvebågar utan sikte och stabilisator kallas för barebow, då den är avskalad i designen. Compoundbågen är den mest avancerade av de tre typerna, en båge med två hjul i vardera ände av bågen. Hjulen hjälper till att avlasta trycket hos bågen när du dragit åt bågen till max.

 

Olika skyttestilar

Precis som att det finns olika sorters bågar finns det även olika typer av bågskytte. Man pratar i regel om:

  • Tavelskytte
  • Fältskytte
  • Jakt- och 3D-skytte
  • Långbåge
  • Fristil
  • Compound skjutstil
  • Beridet bågskytte

Sista gruppen, beridet bågskytte, är en relativt nyfunnen sport i Sverige. Själva typen, att skjuta pilbåge från hästryggen är dock inget nytt, det har människan gjort i tusentals år.

Tavelskytte är en vanlig grupp bågskytte som kan utföras både inomhus och utomhus. Inomhus skjuter man mot en tavla som är 40 centimeter i diamanter och på 18 meters avstånd. Utomhus skjuter man vanligtvis på större avstånd.

Fältskytte utförs på en slitsad bana med totalt 24 mål som finns utsatta lite varstans. Vissa av målen måste skjutas ifrån ett särskilt avstånd, andra mål skjuter skytten mot som hen vill. Avståndsmässigt skiljer sig målen mellan 5 till 60 meter.

Jakt- och 3D-skytte är en jaktrelaterad bågskytteträning som också sker på en slitsad bana. Här är det dock 30 mål totalt med omarkerade avstånd, alltså skytten väljer själv vilket avstånd hen vill skjuta från. Man får i 3D-skytte endast skjuta en pil per ”djur”

Långbåge, som vi nämnde lite kort ovan, är alltså en väldigt traditionell och klassisk skjutstil. Långbågen är en väldigt lång båge, ofta två meter och står på marken. Med en större båge får du även mer kraft när du skjuter, vilket gör att man siktar på mål som är betydligt längre bort.

Fristil är en bågskyttetyp som man tävlar med i Olympiska spelen. Under många år är det Kina och Sydkorea som haft de bästa skyttarna inom fristil.

Compound är en nyare skyttestil med en tekniskt avancerad båge. Du har ett förstoringssikte och en avfyrningsmekanism som gör att pilen skjuts iväg med full styrka.

Beridet bågskytte har fått ett uppsving under senare år, men är än så länge relativt okänt i Sverige. Som det låter rider man på häst och skjuter mot tavlor längsmed en bana. Hos Svenska bågskytteförbundet kan du ta del av nyheter och information om just beridet bågskytte.

 

Priser för bågskytte

När du går in hos Svenska bågskytteförbundet kan du enkelt hitta alla anslutna klubbar i landet. Här kan du se om det finns en klubb i närheten av där du bor. (För att läsa mer om att lära sig skjuta pilbåge, klicka här.) Värdegrunden för Svenska bågskytteförbundet är ”Fokuserad kraft med glädje och gemenskap” och de menar på att bågskytte är för alla, alltid. Även om man har funktionsnedsättningar, är gammal eller väldigt ung, går det att lära sig att skjuta med pil och båge. Du behöver inte ens köpa din egen båge och pilar. Hos de allra flesta föreningar går det att låna pilar och pilbåge när du tränar. När det kommer till medlemskapndra hos olika klubbar och föreningar varierar detta såklart en hel del eftersom alla sätter sina egna priser. Ibland ingår det att få låna material, i andra fall kan man behöva lägga på en extra avgift för att få hyra utrustning.

I Stockholm finns en förening som heter Stockholms Bågskjutningsklubb, här ligger medlemskapet per år på 350 kronor för seniorer och 230 kronor för juniorer. Därtill tillkommer även en årskostnad på antingen 1 500 eller 750 kronor beroende på ålder.

En pilbåge kan kosta från ett par hundralappar och uppåt flera tusentals kronor. En kolfiberpil kostar från hundralappen, men det finns andra billigare pilar också. Det är ofta bra att börja träna bågskytte med lånad utrustning. När du sedan tagit reda på vilken sorts bågskytte du gillar kan du sedan börja kolla in produkter att köpa.

Vänligen notera: Vi som skriver den här bloggen är inte på något sätt kopplade till Svenska Bågskytteförbundet och de delar inte nödvändigtvis våra åsikter.