Beridet bågskytte

Älskar du gamla cowboyfilmer där ursprungsbefolkningen red barbacka och sköt med pil och båge? Den här sortens aktivitet kallas idag för beridet bågskytte, du rider och skjuter pilbåge helt enkelt. Den här sporten är optimal för dig som vill ta din relation med hästen till en ny nivå. För att klara av beridet bågskytte måste du nämligen jobba tillsammans med hästen, precis som i många andra ridsporter. Dock skiljer sig beridet bågskytte en del eftersom man i den här träningen ser på hästen som en familjemedlem. Inte som något som ska styras. Tvärtom är det av största vikt att hästen är lika delaktig och redo på träningen som du är, annars fungerar det inte. Det är viktigt att man som ryttare lär sig lyssna på hästens kommandon och inte bara ge order. Man jobbar mer med positiv feedback än bestraffning och målet är att rida utan bett.

 

En kul sport för dig som vill mer

Beridet bågskytte är en utmärkt sport för dig som vill testa något mer avancerat med hästen. Det är en sportgren som passar dig med god kontakt med din häst. I Sverige är sporten inte särskilt stor, men utomlands ser det väldigt annorlunda ut. Bara i Ungern finns över 10 000 människor som utövar beridet bågskytte. Med andra ord har du stora chanser att öva upp dig och vara med och tävla på internationell nivå om du skulle vilja.

När det kommer till träning och inriktningar inom beridet bågskytte pratar man främst om Ungers gren, Koreansk gren och polsk jaktbana. Den ungerska grenen handlar om uthållighet. Tanken är att man ska rida i galopp på en rak sträcka (antingen 60, 90 eller 110 meter) och lyckas skjuta iväg så många pilar som möjligt på så kort tid som möjligt. Den koreanska grenen handlar om precision snarare än att skjuta många pilar. Här gäller det att sikta ordentligt eftersom grenen går ut på att rida i galopp i ett spår (det behöver inte vara ett rakspår) och skjuta en pil så nära mitten av tavlan som möjligt. Den polska jaktbanan är den svåraste av de tre eftersom den rids i en öppen bana, oftast på ett fält eller i skogen. Vanligtvis är banan mellan 500 meter och en kilometer. Längs banans väg dyker det upp tavlor som du ska träffa med pil och båge.

 

Inget för nybörjaren

Beridet bågskytte är inte enkelt, det kräver såväl uthållighet som precision. Och självklart en extremt bra kontakt mellan ryttare och häst. I och med att dina händer är upptagna med pil och båge behöver du behärska ridningen exemplariskt. Att samtidigt rida i galopp gör såklart sporten ännu svårare. Sporten passar utmärkt för dig som vill testa något nytt, som vill ha en utmaning och utveckla relationen med hästen ännu mer.

Kollar man enbart på bågskytte är den sporten svår i sig självt, du behöver kunna sikta, skjuta och pricka rätt. Att därtill lägga till galoppridning gör sporten extremt svår, men otroligt givande för dig som vill testa.

 

För att läsa mer kända bågskyttar klicka här.